CEO MAS AHMAD JAUHARI YAHAYA DITUNTUT LETAK JAWATAN

Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Kabin Penerbangan Malaysia (Nufam) menuntut ketua pegawai eksekutif Malaysia Airlines Datuk Ahmad Jauhari Yahaya meletak jawatan atas kes kehilangan MH370 yang masih berlarutan.
Nufam, yang sering bertelingkah dengan Ahmad Jauhari berhubung isu pekerja, yakin bahawa peletakan jawatan CEO tersebut akan memulihkan kembali keyakinan rakyat kepada syarikat penerbangan tersebut.

“(Nufam) percaya ini adalah tindakan sepatunya pada masa ini kerana kejadian ini turut membawa impak besar kepada industri penerbangan di negara ini.

“Sejak tragedi penerbangan MH370 (berlaku) sebaiknya beliau berundur dan memberi ruangkepada orang lain untuk mengambil alih kedudukannya,” kenyataan Nufam dipetik.

Menurut kenyataan itu, Ahmad Jauhari juga perlu meletak jawatan atas dua lagi kejadian melibatkan penerbangan MAS.

Ia merujuk kepada kes pesawat dilanggar sekawan burung di Kathmandu dan juga kes kegagalan generator elektrik dalam satu pesawat yang melakukan penerbangan Seoul.

Menurut kenyataan itu lagi, kakitangan syarikat penerbangan tersebut juga “hilang keyakinan” ke atas tindakan Ahmad Jauhari dalam menangani krisis MH370, yang masuk hari ke-19 hari ini.

Ahmad Jauhari semalam ketika diminta diajukan soalan sekiranya akan meletak jawatan berkata isu tersebut hanya akan dilihat selepas ini kerana pencarian penerbangan MH370 masih diteruskan

Jauhari berkata demikian ketika ditanya mengenai sentimen ke atas syarikat penerbangan tersebut, terutama oleh penumpang China dalam penerbangan MH370.

“Adakah saya akan letak jawatan, itu keputusan peribadi, kita akan (bincang) kemudian,” katanya.

Nufam sebelum ini mengeluarkan kenyataan menggesa MAS memaastikan pemeriksaan keselamatan yang ketat dalam penerbangannya, dan membangkitkan kebimbangan ke atas anak kapal kabin.

Kesatuan itu sering bertelagah dengan pihak pentadbiran MAS sehingga menyebabkan presiden dan beberapa anggota jawatankuasanya dikenakan tindakan atas kritikan ke atas syarikat tersebut.


Sumber: Malaysiakini

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kelebihan Printer Merk Epson

Bila Perokok berhenti merokok, penuh satu tong duit

(TAHNIAH)Mak Mah Kini Tunangan Orang