Pekerja dakwa dipecat selepas dituduh mogok di facebook

KOTA BHARU – Seramai 41 pekerja kilang di Padang Tembak di sini, semalam mendakwa mereka dianiaya majikan apabila 21 daripadanya dikatakan dipecat sementara 29 lagi digantung kerja tanpa alasan munasabah.

Rosdi hadir bersama kumpulan pekerja tersebut membawa surat pemberhentian mereka semalam 

Kumpulan pekerja itu bersama Pengerusi Majlis Permuafakatan Pekerja Muda, Rosdi Mat Zain hadir ke pejabat Sinar Harian di sini, semalam selepas menemui jalan buntu apabila terbeban dengan tindakan pihak majikan sebuah kilang tersebut.

Wakil pekerja yang hanya mahu dikenali sebagai Din, 34, berkata, mereka diberikan surat penamatan perkhidmatan yang menuduhnya sebagai individu penyebar surat layang di facebook.

“Dalam kandungan surat itu saya juga dituduh menghasut pekerja lain untuk melakukan mogok pada 16 Mac lalu. Sedangkan saya tidak melakukan perkara tersebut dan mogok itu juga tidak berlaku.

“Sudah 17 tahun saya berkhidmat dalam syarikat itu dan sekarang saya rasa dianiaya apabila diberhentikan tanpa sebarang notis. Bagaimana saya hendak membayar hutang kereta, sewa rumah dan menganggung kos hidup kalau begini,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi pekerja yang turut menerima nasib sama, Edy, 27, berkata, dia juga merasa ditipu apabila diberikan surat untuk ditandatangani tanpa diberitahu surat tersebut adalah persetujuan untuk dia diberhentikan.

“Mulanya, wakil syarikat itu memberitahu surat yang ditulis dalam bahasa Inggeris tersebut ialah surat untuk mendapatkan cek gaji, tetapi mujurlah terbaca dan tidak menurunkan tanda tangan.

“Mereka tidak sepatutnya melakukan perkara seperti ini. Kami diberhentikan secara beramai-ramai dalam tempoh sebulan. Kalau nak berhentikan kami, ikutlah saluran undang-undang yang betul,” katanya.

Menurutnya, dia dan rakan-rakan bercadang membuat laporan polis untuk mengambil tindakan selanjutnya kepada pihak syarikat berkenaan.

“Kami rujuk ke Jabatan Tenaga Kerja (JTK) tetapi diberitahu kes ini perlu dibawa ke Mahkamah Perusahaan tetapi dimaklumkan hanya boleh dibantu sekiranya kami mahu bekerja kembali di syarikat itu,” katanya.-sinar harian

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kelebihan Printer Merk Epson

Bila Perokok berhenti merokok, penuh satu tong duit

(TAHNIAH)Mak Mah Kini Tunangan Orang