Curi pakaian dalam wanita, dipenjara lima hari, denda RM500

 
KUALA LUMPUR: Seorang wanita dihukum penjara lima hari dan didenda RM500 oleh Mahkamah Majistret di sini kerana mencuri pakaian dalam dan baju wanita di sebuah pusat beli belah. 

Majistret Siti Shakirah Mohtarudin menjatuhkan hukuman itu terhadap L Devi, 22, selepas dia mengaku mencuri empat helai seluar dalam dan sehelai baju wanita, yang kesemuanya bernilai RM74.70 di pusat beli belah Sogo di Jalan Tuanku Abdul Rahman, jam 8 malam 15 Mac lalu. Devi, seorang penganggur dan tidak diwakili peguam, didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan

Di mahkamah sama, seorang penganggur lelaki yang mengaku mencuri enam tin makanan ringan dan tiga botol produk kesihatan di kedai 7-Eleven, Jalan Bukit Bintang pada 17 Mac lalu, dihukum penjara dua bulan. 

Andrew Martin, 37, juga gagal menunjukkan kad pengenalan atau dokumen sementara pengenalan diri di tempat dan pada waktu sama. 

Bagi kesalahan ini, Siti Shakirah menjatuhkan hukuman penjara sebulan dan memerintahkan Andrew menjalani kedua-dua hukuman secara serentak mulai tarikh dia ditangkap iaitu pada 17 Mac. 

Pendakwaan kedua-dua kes dikendalikan Timbalan Pendakwaraya Noor Mawarni Abdul Halim. - BERNAMA

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kelebihan Printer Merk Epson

Bila Perokok berhenti merokok, penuh satu tong duit

(TAHNIAH)Mak Mah Kini Tunangan Orang